IНВЕСТОРАМ Ж/М «ПАТРІОТИКА»

ПАТ АКБ «АРКАДА», як Управитель ФФБ «ПАТРІОТИКА», з приводу ситуації, що склалася з труднощами з введенням в експлуатацію вже побудованих будинків,  повідомляє наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Консультаційне бюро НТТ» (надалі – Товариство) є землекористувачем земельних ділянок, розташованих між вул. Бориса Гмирі та вул. Колекторною у Дарницькому районі м. Києва.

З метою ефективного використання наявного у Товариства майна, останнім було укладено Договори про передачу частини функцій замовника капітального будівництва від 17.07.2012 року № №17-07/12-01, 17-07/12-02 з ТОВ «Будеволюція», яке на сьогодні здійснює спорудження житлових будинків на земельних ділянках, розташованих на перетині проспекту Петра Григоренка та вул. Бориса Гмирі у Дарницькому районі м.Києва.

Відповідно до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» до пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту не залучаються замовники у разі будівництва об'єктів будівництва за умови спорудження на цій земельній ділянці об'єктів соціальної інфраструктури.

Згідно з Порядком визначення розмірів пайової участі забудовників у створенні соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури м.Києва, затвердженим рішенням Київської міської ради від 30.12.2010 № 573/5385, при передачі до комунальної власності територіальної громади м. Києва об’єктів соціальної сфери та зовнішніх інженерних мереж, пайова участь зменшується на суму балансової вартості переданих об’єктів.

Згідно з проектною та дозвільною документацією на даних земельних ділянках, передбачено будівництво трьох дитячих дошкільних навчальних закладів на 120, 240 та 280 місць, а також будівництво трьох загальноосвітніх шкіл на 33, 33 та 22 класи відповідно.

Станом на сьогодні, майже завершені опоряджувальні роботи дитячого дошкільного навчального закладу на 120 місць та тривають будівельно-монтажні роботи на дитячому дошкільному навчальному закладі на 240 місць.

Таким чином, передбачені проектом об’єкти соціальної та інженерної інфраструктури будуються одночасно з основними об’єктами і забудовник мав намір безоплатно передати їх до комунальної власності територіальної громади м.Києва в рахунок сплати пайової участі.

Відповідно до попередніх розрахунків до комунальної власності територіальної громади міста Києва буде передано об’єкти соціальної сфери та інженерні мережі і споруди на суму, яка більше ніж в три рази перевищує розмір пайової участі у створенні соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста Києва, яку зобов’язаний сплатити забудовник.

Приймаючи до уваги вищезазначені обсяги будівництва об’єктів соціальної сфери та інженерних мереж та враховуючи вимоги Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» стосовно зменшення розміру пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту на суму кошторисної вартості інженерних мереж та/або об’єктів, що передаються у комунальну власність – у Товариства взагалі фактично відсутнє зобов’язання щодо сплати пайової участі.

Окрім того, ухвалою Господарського суду м.Києва від 24.03.2016 року у справі № 5011-50/5282-2012 в установленому порядку було затверджено план санації, відповідно до умов якого Товариству було відстрочено сплату пайової участі у створенні соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста Києва до закінчення процедури санації.

З метою вводу в експлуатацію вже побудованих житлових будинків та на виконання вищезазначеної Ухвали Господарського суду м. Києва Товариство звернулося до постійної комісії Київської міської ради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку з проханням відстрочити сплату пайової участі у створенні соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста Києва до закінчення процедури санації.

26 липня 2016 року на засідання постійної комісії Київської міської ради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку (протокол від 26.07.16р. № 26/39) звернення Товариства було задоволено частково та було прийняте рішення щодо перенесення сплати пайової участі до 01.08.2017 включно, але до  введення в експлуатацію житлових будинків, що в свою чергу суперечить виконанню рішення суду (Ухвала від 27.10.2015р. №5011-50/5282-2012).

На підставі вищезазначеного рішення Департаментом економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) будуть підготовлені договори пайової участі у створенні соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста Києва з відповідними умовами відстрочення.

Отже, на даний час склалася ситуація, коли Київська міська рада опосередковано через рішення вищезазначеної комісії фактично змушує Товариство порушити діюче законне рішення суду та сплатити пайову участь.

Слід зазначити, що будувати в таких  обсягах об’єкти соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури (3 школи та 3 дитячі садочки, пожежне депо та будувати мережі, тощо), а також одночасно ще й сплачувати в повному обсязі пайову участь у створенні соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста за рахунок коштів ФФБ неможливо, оскільки при створенні ФФБ не передбачалося здійснювати фактично «подвійну оплату» за розвиток інфраструктури міста, особливо враховуючи вимоги Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» про те, що до пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту не залучаються замовники у разі будівництва об'єктів будівництва за умови спорудження на цій земельній ділянці об'єктів соціальної інфраструктури.

Отже, для вирішення нагального питання щодо вводу в експлуатацію вже побудованих будинків забудовник в серпні 2016 року сплатить пайову участь за розвиток інфраструктури міста за будинки №2, №7, №3, №4, №6, №8 та №9, проте припиняє спорудження об’єктів соціальної сфери, які в свою чергу, сподіваємося, будуть побудовані/добудовані містом за рахунок перерахованих коштів забудовником в рахунок сплати пайової участі.

Зауважимо, що на даний час ситуація із забезпеченням Дарницького району м. Києва об’єктами соціальної сфери є достатньо складною, наявні дитячі садочки та школи переповнені, нові об’єкти соціальної сфери практично не будуються. Дане питання останнім часом неодноразово підіймалося та активно обговорювалося в Дарницькій РДА, та керівництво останньої запевнило ТОВ «Будеволюція» щодо сприяння в передачі місту (зокрема Дарницькому району) об’єктів соціальної інфраструктури, особливо дитячих садочків та шкіл в рахунок сплати пайової участі.

Крім того, слід зазначити, що міська влада жодним чином також не виявляє зацікавленості й в спорудженні початкової школи на ж/м Осокорки-2,3,4, (ж/к «Молодіжний квартал»), напевно пріоритети в Київської міської ради дещо інші. Також слід зазначити, що спорудження даної школи жодним чином не впливає на питання введення в експлуатацію житлових будинків ж/м «ПАТРІОТИКА». 

Станом на сьогодні, незважаючи на наявні перешкоди, і ТОВ «Будеволюція» і землекористувач - ТОВ «Консультаційне бюро НТТ», вживають усіх необхідних та визначених законодавством заходів (сплатить пайову участь) для якнайшвидшого введення в експлуатацію завершених будівництвом житлових будинків.