«Мегабанк» став учасником програми «Доступна іпотека 7%»

Алексей Яценко

АТ «Мегабанк» стало одним із семи банків - перших учасників державної програми здешевлення житла, розробленої Міністерством фінансів на ініціативу Президента України.

Церемонія підписання договорів між банками та Фондом розвитку підприємництва відбулася у стінах Міністерства фінансів України 26 лютого. Участь у заході взяли міністр фінансів України Сергій Марченко, заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції, Голова ради Фонду розвитку підприємництва Юрій Драганчук, виконавчий директор Фонду розвитку підприємництва Андрій Гапон, керівники банків-підписантів програми.

Угоду з боку АТ «Мегабанк» підписав голова Правління банку Олексій Яценко. На заході також був присутнім заступник голови правління банку Андрій Третяк.

За словами Олексія Яценка, рішення про запуск державної програми зі здешевлення іпотечних  кредитів своєчасне. На його думку програма сприятиме росту попиту клієнтів. Рівень пропонованих ставок прийнятний для того, щоб люди могли користуватися державною іпотечною програмою.

  • Безумовно переоцінити важливість росту будівельної галузі та іпотеки, як драйверу цього росту дня економіки України, важко. Ми вже кілька років бачили інтерес, який був і є у наших клієнтів до іпотеки. Бачили зниження відсоткових ставок, однак, до цього дня іпотека все ще була недосяжною. «Мегабанк» не гаяв часу й розробляв відповідні продукти. Ми розуміємо, що сьогодні іпотека для наших співгромадян стала можливою. Люди нарешті зможуть здійснити свою мрію, - сказав під час підписання угоди голова правління «Мегабанку».

Олексій Яценко додав, що всі підрозділи банку у 16 областях України чекають на охочих взяти участь в іпотечній програмі за допомогою "Мегабанку".

Головні умови програми «Доступна іпотека 7%»:

  • нормативна площа житла: 50 м² на одного громадянина, або на сім’ю з двох осіб, + 20 м² на кожного наступного члена родини;
  • максимальний термін кредиту - до 240 місяців, тобто до 20 років;
  • максимальна вартість нерухомості - 2,5 млн грн;
  • максимальний розмір кредиту - 2 млн грн;
  • мінімальний власний внесок позичальника – 15% від суми кредиту;
  • не дозволено рефінансувати стару іпотеку;
  • на момент погашення кредиту отримувачу іпотеки має бути не більше 70 років.

Детальніше про програму тут

У Мінфіні зазначили, що у 2021 році на програму виділять 2 млрд грн.

Довідка.

27 січня 2021 року з Уряд затвердив постанову «Деякі питання забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва з метою здешевлення вартості іпотечних кредитів». Нею передбачається компенсація державою частини процентної ставки з держбюджету. Так, щоб українець / сім'я (кінцевий позичальник) отримував кредит під 7%.  Компенсацію відсотків Фонд надаватиме позичальникам, які отримали іпотеку у національній валюті в уповноваженому банку.

Скористатися цією компенсацією зможуть як громадяни України, які прагнуть купити квартиру, так і ті, хто хоче побудувати будинок самостійно.