Які професії залишаються найбільш популярними в період локдауну

Профессии

В період карантину найбільш популярними серед спеціалістів виявилися водії, продавці та вантажники.

Як повідомили СтройОбзору аналітики порталу OLX, перших не тільки частіше шукають, але й готові платити вище, ніж іншим, – 19 000 грн у середньому по країні. Професія водія була найбільш популярною й у період березневого локдауну в 2020 році. З того часу заробітна плата зросла на тисячу гривень.

На другому місці у рейтингу фахівців, які потрібні найбільше в локдаун січня 2021 і березня 2020, опинилися продавці. Порівнюючи зарплати, у цей карантин їм стали пропонувати 9 500 грн, що також на 1 000 грн більше, ніж торік. На відміну від першого локдауну, де активно шукали кухарів, у цей раз на третьому місці опинилися вантажники із середнім заробітком 10 250 грн на місяць.

10 найбільш затребуваних робітничих фахівців напередодні січневого локдауну (з/п):

  • Водій — 19 000 грн
  • Продавець – 9 500 грн
  • Вантажник – 10 250 грн
  • Охоронець – 10 500 грн
  • Слюсар – 15 000 грн
  • Кур’єр — 13 500 грн
  • Кухар — 10 250 грн
  • Швачка — 11 000 грн
  • Прибиральник — 6 000 грн
  • Різнороб — 11 000 грн

ПЕРШИЙ І ДРУГИЙ ЛОКДАУН

За місяць до січневого локдауну роботодавці розмістили найбільше пропозицій не тільки в торговій і транспортній галузях – понад 2,8 тис. і 1,9 тис. відповідно. З початку грудня активно розміщували вакансії для студентів і тих, хто починає свій кар'єрний шлях – майже 1 тис. нових оголошень за місяць. Попри обмеження, працівників намагалися знайти і в барно-ресторанній сфері, а також у сфері сервісу та побуту.

Цікаво, що напередодні другого локдауну на 60% частіше стали шукати кур'єрів. Крім того, що виріс попит через популярність доставки, претендентам на цій вакансії стали пропонувати в середньому на 2 500 грн більше.

Перед першим локдауном у березні 2020 студентів шукали менше – 886 нових вакансій за місяць. Така сама ситуація з представниками сервісу. А ось фахівці сфери виробництва та будівництва навпаки були у п'ятірці найпотрібніших.

ЯКОЮ РОБОТОЮ ЦІКАВЛЯТЬСЯ ПОШУКАЧІ

Напередодні січневого локдауну найактивніше відгукувалися на вакансії з агросфери. В середньому на одне оголошення з 11 грудня по 11 січня відгукувалися 10 осіб. При цьому в сільському господарстві шукали найменше фахівців серед інших робочих сфер. Друга активна група претендентів — студенти — з показником 9,7 особи на оголошення. На третьому місці – будівельники, а саме 8 осіб на вакансію.

У перший локдаун ситуація була дещо іншою. Найбільш зацікавленими в роботі були студенти і ті, хто на початку свого кар'єрного шляху. Далі ті, хто цікавився сферою будівництва, і тільки потім представники агросфери – 8 осіб на оголошення.