Архітектори розповіли, як створювали ЖК Krauss Gallery в центрі Києва

ЖК Krauss Gallery в центрі Києва

Представники архітектурного бюро AIMM, котрі розробили проект житлового комплексу Krauss Gallery від Креатор-Буд, розповіли про особливості роботи з майбутнім житловим комплексом на вулиці Круглоуніверситетській, в самісінькому центрі столиці. За словами креативного директора бюро Анни Іскієрдо, розташування на столичних Липках, поряд з Бессарабською площею, визначило формат проекту – максимально якісне та комфортне житло класу «еліт».

Незважаючи на знаходження у центрі Києва, Krauss Gallery будується на доволі тихій вулиці, де немає звичного для центру натовпу. Водночас, від виру ділового та культурного життя столиці його відрізняє лише кількасот метрів. Парки та сквери, торгівля та розваги – все необхідне буде у кроковій доступності.

Разом з тим архітектори поставили собі завдання створити проект клубного, закритого типу. Тому його наповнили і власною інфраструктурою на перших та верхніх поверхах. Анна Іскієрдо відзначає просторе лобі, де окрім зони ресепшн також з’являться мебльовані зони відпочинку, міні-бібліотека, відокремлений простір для зустрічей, спортивна зона з душем. На окрему увагу заслуговує дитяча кімната – вона призначена не тільки для спокійного, а й активного дозвілля малечі: у ній і мультик на проекторі можна подивитися, і побавитися на спеціальних сітках.

А для автівок під будівлею запроектували чотирирівневий підземний паркінг. На його верхньому рівні є звичайні паркомісця, а транспорт з трьох інших доставлятимуть автомобільні ліфти. Креативний директор AIMM підкреслює, що поки це унікальне для Києва рішення – у інших столичних новобудовах його ще не використовували.

Ще одна унікальна фішка проекту – це квартира, яка має свій окремий ліфт. Хоча індивідуальність – це особливість всього житлового простору Krauss Gallery. Тут майже немає однакових планувань квартир – завдяки каскадній архітектурі з терасами на покрівлях та особливому ритму розташування вікон.

Анна Іскієрдо каже, що для архітекторів робота з таким проектом стала можливістю створити прецедент грамотної роботи з контекстом історичної частини міста, не жертвуючи при цьому наповненням будинку. Для нього обрали матеріали найвищої якості – алюмінієві вікна, повнотілу червону цеглу, яка дозволить не чути сусідів не лише за стінкою, а й в коридорах тощо. Доповнюється це сучасними технологіями – зокрема, системами вентиляції з функцією очищення повітря, системами кондиціонування з тепловими насосами. Останні, до речі, не спотворять фасад зовнішніми блоками – вони всі будуть винесені у спеціальну зону на покрівлі.

Коректно вписуючи новий проект в ансамбль історичного центру Києва, архітектори вирішили зробити будівлю по-європейські стриманою. Водночас, її стилобатна частина, виконана з 3D-скла особливої форми, має стати новою сучасною пам’яткою столичного центру. Промені світла завжди створюватимуть на склі неповторний візерунок, особливо ввечері, коли вмикатиметься підсвітлення фасаду. Відтак Анна Іскієрдо розраховує, що спроектований її бюро маленький архітектурний шедевр після закінчення будівництва регулярно з’являтиметься у стрічках Instagram киян та гостей столиці.

Довідка СтройОбзор: ЖК Krauss Gallery від Креатор-Буд.  АДРЕСА - вул. Круглоуніверситетська, 5-7. РАЙОН - Печерський. МЕТРО - Палац спорту. КЛАС - де-люкс. ЦІНА - 147213 грн/м² ~ 5248 $/м². ЦІНА КВАРТИРИ - від 5534608 грн ~ від $ 197 312. ПОВЕРХОВІСТЬ - 10; 1 будинок. АКТИВНІСТЬ - будується. ЗАКІНЧЕННЯ РОБІТ - 2-кв 2023 р. ТЕХНОЛОГІЯ - монолітно-каркасна. ОПАЛЕННЯ - котельня. ТЕРИТОРІЯ - закрита. ПАРКОВКА - підземна.